dimecres, 31 d’octubre del 2012

castanyada de por

Tinc una amiga holandesa que viu i parla en català. Ella sempre explica que una de les primeres expressions que va aprendre del català i que li agrada més es la de "ser de por".
He buscat a l'Institut d'Estudis Catalans, no fos cas que anéssim equivocades i ho apliquessim malament, però no, aquí us copio algun dels usos que pot tenir:  
[LC] de por loc. adj. a) Grandíssim, moltíssim. Hi havia una gentada de por, un desgavell de por. 
[LC] de por loc. adv. b) Molt bé, immillorablement. Ha fet un examen de por. 
[LC] ésser algú de por Ésser molt entremaliat, indòcil. Aquest marrec és de por! 


Així doncs, des d'aquest petit racó del món, només un dic una cosa: és igual si les carbasses i les disfresses venen de fora, l'important és passar-s'ho bé. Si us fa il·lusió disfresseu-vos, si us agrada mengeu castanyes i panellets, feu-vos esglais ben aterradors, recordeu els difunts i porteu-los flors al cementiri... Gaudim de la festa i de la multiculturalitat!! Que passeu una castanyada de por!!! Gran, immensa, immillorable i tremendament entremaliada :-)
Tengo una amiga holandesa que vive y habla en catalán. Ella siempre explica que una de las primeras expresiones que aprendió del catalán y que le gusta más es la de "ser de por" que podría traducirse como "ser de miedo".
He buscado en el Institut d'Estudis Catalans y os copio alguno de los usos que puede tener:
Grandísimo, muchísimo
Muy bien, inmejorablemente
Ser muy travieso
Así pues, desde este pequeño rincón del mundo, sólo os digo una cosa: da igual si las calabazas y los disfraces vienen de fuera, lo importante es pasárselo bien. Si os hace ilusión disfrazaros, si os gusta comed castañas y panellets, haceros sustos aterradores, recordad los difuntos y llevadles flores al cementerio... Disfrutad de la fiesta y de la multiculturalidad!!! Pasad una castañada de miedo!!! Grande, inmensa, inmejorable y tremendamente traviesa :-)

3 comentaris:

  1. Molt ben dit! Jo també penso que el més important és passar-ho bé. A mi m'encanten les pelis de terror i al meu poble cada any els nens disfressats de monstres venen per les cases demanant caramels, ens-ho passem de por! Però és que també m'encanta preparar panelles, torrar castanyes i menjar moniatos, per què no fer-ho tot?

    ResponElimina
  2. Intentarem passar-ho el millor possible! Moltes gràcies i bona castanyada!

    ResponElimina

Gràcies per deixar-me un comentari.